A més, penseu que amb 1 litre d’oli ens poden sortir unes 12 pastilles de sabó ben maques.
Tot l’any tindrem sabó, i del bo!
Per fer un bon sabó a casa necessitarem:
2 litres d’oli.
2 litres d’aigua.
Mig quilo de sosa càustica.
Estris:
1 olla gran esmaltada o una galleda de plàstica. MAI d’alumini.
Un parell de guants de goma
1 pal per remenar, que sigui llarg.
Fiambreres de plàstic per enmotllar el sabó. Pot ser o una de gran o envasos petits. Van bé els envasos de les “natilles”, que són amples i baixets.
És millor fer-ho en un lloc ventilat o a l’exterior.
Començarem posant l’aigua en la galleda.
Al damunt hi abocarem la sosa a poc a poc remenant continuament fins que notem que els cristalls de sosa s’hagin disolt completament. L’aigua s’escalfarà considerablement.
A continuació anirem abocant l’oli tot fent un rajolí, com si fessim all-i-oli. Un cop tot l’oli ja estiqui en la barreja, continuarem remenant sense parar durant uns 45 minuts. Amb aquest temps la barreja s’haurà anat emulsionant i espessint, canviant lleugerament de color.
És en aquest moment quan podem afegir-hi olis essencials, herbes aromàtiques, color, additius naturals, ....
Anirem abocant l’emulsió als envasos. Els deixarem reposar en un lloc fresc i ventil.lat d’un 5 dies a una setmana aprox. Passat aquest temps veurem que es poden desenmotllar fàcilment.
Embolicarem cada pastilla amb paper sulfuritzat i les guardarem en caixes de sabates, on al exterior hi anotarem la data de fabricació. Convé deixar-les reposar uns quans mesos per aconseguir que s’estabilitzi el Ph.
D’aquesta manera obtindrem un sabó de gran qualitat pel dia a dia de casa, i a més li haurem donat sortida a aquest oli de la cuina que no sabem mai a on tirar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada