AROMATERÀPIA. Elaboració d'un “pomander”


Els “pomanders” en origen eren petits saquets plens de substàncies aromàtiques -herbes, espècies,..- destinades a protegir qui la portava de malalties o maleficis.
Avui dia, la seva utilització es centra més en la d'aromatitzar i decorar.
A banda que estèticament els “pomanders” són molt atractius, són ideals per ambientar l'interior d'armaris, racons de casa o simplement com a element ornamental.
Avui us explicaré com podem fer-ne un a partir d'elements tant senzills com una llimona i clau d'olor.

Agafarem una llimona o una taronja i amb l'ajuda d'una agulla llanera anirem punxant la pell i inserint en cada forat un clau d'olor fins a recobrir-la tot com un eriçó.
Quan estigui tota plena, l'arrebossarem amb canyella i/o nou moscada en pols que potenciaran l'olor. També li afegirem pols d'arrel de lliri com a fixatiu de l'olor.
La llimona, poc a poc, anirà assecant-se i reduint de mida. De tota manera, aquest fet no us ha de preocupar. Comprovareu que l'aroma persisteix, arribant a durar molts anys. Jo en conservo un que vaig fer fa deu anys i encara desprèn una olor fantàstica.

3 comentaris:

Maria ha dit...

Cristina, i això del lliri... on es troba pequè les demés coses les tinc a casa però aixó no. I no cau la canyella en pols i ho deixa tot brut?

El Racó Natural ha dit...

La pols d'arrel de lliri la pots trobar en herbolaris ben assortits.
Si el pomander el vols penjar, no cal que li possin la pols de canyella i lliri, ja que en aquest cas és més estètic així. Si, per altra banda el que vols és per aromatitzar armaris i calaixos, el millor és arrebossar-lo, no en excés, i guardar-lo en una bosseta de roba o de paper porós. D'aquesta manera gaudiras de l'olor i no patiràs per la pols que pugi deixar.

Maria ha dit...

Gràcies Cris, a veure si m'animo a fer-ho, que sembla molt maco.