L'ALFÀBREGA, inspiradora d'històries


De l'alfàbrega se n'ha parlat molt i se li han atribuït moltes virtuts i propietats, entre les quals estan les màgiques i afrodisíaques.
En el llibre el DECAMERON, de Giovanni Boccaccio trobem una trista història on l'alfàbrega pren protagonisme.
La jove Lisabetta de Messina, germana de tres rics mercaders, s'enamora del jove aprenent Lorenzo de Pisa. El seu amor el porten en secret ja que els germans desaproven aquesta relació.
Una nit, el seu amor és descobert. En venjança i per salvar l'honor familiar, d'amagat d'ella, assessinen a Lorenzo. Passen els dies i Lisabetta anyora el seu amor, el busca però ningú sap donar-li raons de la seva absència. Una nit, Lorenzo se li presenta en somnis i li revel.la el seu tràgic fi i el lloc on està enterrat. Desesperada, Lisabetta va al lloc indicat i descobreix el cadàver enterrat del que se li emporta el cap, enterrant-lo dins d'un test on hi planta una alfàbrega.
Els germans no entenen les raons per la que la seva germana està obsessionada per aquesta planta, de la qual no se'n separa ni de nit ni de dia. Amoïnats, una nit li prenen el test i arrenquen l'alfàbrega, descobrint el cap de Lorenzo ocult entre les arrels.
Lisabetta mor d'anyorança i de pena.

1 comentari:

Marta ha dit...

M'ha agradat molt la historia, jo realment no la sabia