El Racó Natural a Mataró Ràdio: L'ORENGA



L'ORENGA

fam. labiades
Origanum vulgare L. orenga, orega. Moraduix bord. Cast. Orégano, fluriéngano

No todo el monte es orégano”
Ruda, orenga, hisop i donzell, tot és molt bo per remei”
Si vols que l'amor te prenga, dóna-li un brotet d'orenga”.
L'orenga, tot mal trenca” Crespià, Pla de l'Estany
Al Pallars Sobirà l'anomenen “la mare de totes les herbes”.

El seu parent: origanum mejorana L. el marduix, S'ha emprat a la cuina catalana com l'orenga. Té un aroma molt semblant.

ORIGEN ETIMOLÒGIC
ORENGA prové de dos mots grecs “oros” (muntanya) i “ganos” (alegría). Fent ressenya a la bellesa de veure un prat ple d'aquesta planta.

L'orenga és una herba vivaç, que cada anya rebrota. Tiges erectes i rogenques amb petites fulles ovalades plenes d'olis essencials. Les flors, de color lilós-vermellós, s'agrupen en corimbes al final de les tiges.

LA TROBEM
Herba pròpia de clima mediterrani. Terrenys calcàris i assoleiats.
Actualment es cultiva com a herba aromàtica, ja que hi ha un gran consum en la cuina.
L'origanum onites, l'orenga de les pizzes, es conrrea a gran escala a Xile.

RECOL.LECCIÓ
A l'estiu, tota la planta quan està en plena florida.
El collirem i en farem ramets amb poques tiges i els penjarem cap per avall. Quan estiguin secs, separarem flors i fulles de les tiges i el guardarem en pots de vidre que tanquin bé dins d'un armari a les fosques.

És una flor molt decorativa, de la que se'n poden fer composicions de flor seca molt vistodos.

HISTÒRIA
A l'època clàssica, l'orenga estava consagrat a Afrodita, deesa de l'Amor, qui es diu que va plantar el primer orenga i li va concedir el seu aroma.
A Cartago, era ingredient indispensable en el culte a la deesa Astarté, el qual afavoria l'impuls sexual en la nit de noces.
Era símbol de la felicitat a l'antiga Roma mentre que a l'Edat Mitja estava dins la llista d'ingredients d'elixirs per augmentar la potència sexual.
Se'l considerava un antídot contra els veríns
Com anècdota, a l'any 1889, a Itàlia, per honorar a l'esposa del rei Humbert, la reina Margherita, es va dissenyar una nova pizza composta pels tres colors de la bandera italiana: vermell (tomàquet) blanc (mozzarella) i verd (orenga i alfàbrega). Aquesta pizza se la va batejar amb el nom de “Pizza margarita”.,

PROPIETATS
Conté olis essencials rics en fenols, timol, tannins, vitamina C, antioxidants.
Digestiu, carminatiu
Calma els dolors menstruals i estimula la regla.
Mal de cap i migranyes. És un gran antioxidant, pel seu contingut en flavonoides.
Calma crisis de tos i espasmes
Antisèptic i cicatritzant, L'oli d'orenga en els aliments dificulta la proliferació de la salmonel.la.
Afrodisíac, anticancerígen,

CUINA
L'orenga és molt popular com a herba aromàtica a la cuina, i sobretot imprescindible en la cuina italiana i grega, pizza, pasta, salses i amanides de tomàquet,... però el que no és tan conegut és que aquest orenga emprat a la cuina, d'una aroma tan característic no és l'orenga de casa nostra, l'origanum vulgare, sinó l' origanum omites L. o orenga de Creta, que només creix a Itàlia, Grècia i Turquía.
És ideal per plats d'estiu, com l'amanida grega, amb tomàquet, olives negres i formatge mozzarel.la.
Salses fredes a base d'oli d'oliva, all trinxat, orenga, farigola, julivert i un raig de llimona.
Per elaborar sal pels hipertensos. La sajolida i l'orenga tenen un gust lleugerament amarg i salat: Un pessic d'aquesta sal conté menys sal però no es trobarà a faltar.
1 part Sal marina
1 part Orenga
1 part Sajolida
Es barregen els tres ingredients. Se li pot afegir altres herbes i espècies, com el pebre negre
No combina gens bé amb la col.
Es millor afegir-lo al final, per tal de conservar tot l'aroma.
Neutralitza els gasos, afegint-ne en l'aigua de bullir els llegums.

REMEIS CASOLANS
Infusions d'orenga per digestions pesades, menstruacions doloroses, mal de cap, mareig, crisis asmàtiques,...
Colutori en cas de faringitis, infeccions de genives, i mal de coll en general.
Fer una infusió d'orenga i farigola, amb una culleradeta de sal i fer-ne gàrgares.
També se'n pot fer bafos.
Per calmar dolors musculars
  • Agafar orenga fresc i trinxar-lo. Posar-lo en una paella per escalfar-lo i s'aplica en calent damunt la part adolorida. S'embolica en forma de cataplasma i es deixa actuar una estona.
  • Es dilueix unes gotes d'oli essencial d'orenga en alcohol i se'n fan fregues a la part afectada. Es tapa per evitar que es perdi l'escalfor.

PRECAUCIONS:
No pendre'n durant l'embaràs, mares lactants i nens amb quadres d'epilèpsia.
Un abús d'oli essencial d'orenga pot provocar irritació, nerviosisme, insomni i, algunes vegades, convulsions.