De
castanyers en coneixem dos tipus: el castanyer que fa les castanyes i
el castanyer d'Indies.
Malgrat
comparteixin el mateix nom són de famílies diferents:
Castanyer:
Castanea sativa L. (família de les Fagàcies, com el faig, el roure,
l'alzina)
Castanyer
d'Indies o castanyer bord: Aesculus hippocastanum (família de les
hipocastanàcies)
ORIGEN
ETIMOLÒGIC
Castanea
sativa...... castanyer conrreuat
Aesculus
hippocastanum...... aprox. castanyer de cavall.
COM
DISTINGUIR-LOS
La
castanya de menjar acaba amb una petita punta mentres que la castanya
d'Indies és totalment rodona, i és tòxica..
La
fulla del castanyer són fulles lanceolades i dentades, que aparèixen
individuals, mentre que la fulla del castanyer d'indies és una fulla
composta amb 5-7 folíols.
REFRANY
POPULAR
Treure
les castanyes del foc (solucionar problemes o dificultats)
ORÍGEN
Tots
dos arbres provenen d'Àsia Menor. Mentres que el castanyer va ser
introduït per grecs i romans a Europa per proveir-se de castanyes,
no va ser fins el segle XVII que el castanyer d'Indies va ser
introduït per Maximilià d'Austria com a arbre ornamental. Degut a
que en aquella època venien molts productes nous de les Indies, se'l
va anomenar Castanyer d'Indies, com un exotisme més.
ANÈCDOTA
DE LA HISTÒRIA
Cap
el segle XVIII, l'imperi otomà (l'actual Turquia) estava inmers en
guerres amb Europa. La cavalleria era és un dels cossos mé
importants dels exercits d'aquella època. Ensinistrar un cavall per
anar a la batalla era un treball lent i dur, i quan aquest estava
llest, era un cavall que físicament es desgastava molt. D'altra
banda, els cavalls vells pateixen molt de problemes de circulació.
Els
europeus es van sorprendre al veure que els cavalls dels turcs no
només eren molt més resistents sinó que no patien tant de
problemes de circulació com els seus. D'altra banda, els espies
europeus descobriren que els estables dels turcs eren espais molt
protegits i impossible d'accedir. Després de moltes indagacions van
averiguar que en la dieta dels cavalls un dels ingredients principals
eren les castanyes d'indies. A partir d'aquí, alimentats els cavalls
dels europeus amb aquestes castanyes van arribar a igualar i superar
als dels turcs. I això i altres circumstàncies van col.laborar en
la decadència de l'Imperi Otomà.
PROPIETATS
DE LES CASTANYES
Les
castanyes que mengem per Tot Sants són una gran font d'hidrats de
carboni i de midó, per això són tan dolçes. Produeixen cert
restrenyiment i flatulències si es mengen masses, però la veritat
és que són delicioses.
La
fusta del castanyer és molt apreciada per fer mobles, botes, les
caixes d'arengades. Va ser una indústria molt potent en els boscos
del Montseny.
L'escorça
s'ha emprat com a tint en teixits i cuir.
PROPIETATS
DEL CASTANYER D'INDIES
A
diferència de les castanyes, el fruit del castanyer d'Indies, bo i
assenblar-se una mica, no és comestible pels humans. Als cavalls
se'ls hi donava estovades amb aigua calcària per treure'l-hi
l'amargor.
Aquest
fruit té propietats molt interessants per tractar els sistema venós.
Tonifica les venes i facilita el pas de la sang. Per això s'utiltiza
per tractament de varius, flebitis, úlceres varicoses, cames
cansades, morenes,...
NO
es reconama ingerir-ho degut a la seva toxicitat.
REMEI
CASOLÀ PER LES VARIUS
Farem
primer una tintura de castanyes d'Indies.
Triturarem
un grapat de castanyes d'Indies i les posarem en un pot cobertes
d'alcohol de farmàcia, durant una quarantena, remenant de tant en
tant.
Passat
aquest temps, ho colarem.
Aquesta
tintura resultant la barrejarem a parts iguals, més o menys, amb gel
d'àloe vera, ben barrejat i ho guardarem en un lloc fresc (caducitat
2-3 mesos)..
Ens
farem un massatge ascendent a les cames dos cops al dia, o més, si
ens fa falta.
CUINA
Castanyes
fetes al foc són una delícia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada